Saturday, March 26, 2011

Linangan air mata kerana takutkan ALLAH

Bismillahiirrahman nirrahim....                                                              

Rasulullah S.A.W telah bersabda, "tidak akan masuk neraka orang yg menangis krn takut kpd ALLAH sehingga ada air susu ke tempat asalnya."

Dalam sebuah kitab Daqa'iqul Akhbar menerangkan bhawa akan didatangkan seorang hamba pd hari kiamat nanti, & sangatlah berat timbangan kejahatannya, & telah diperintahkan utk dimasukkan ke dlm neraka.
Maka salah satu drp rambut2 matanya berkata, "Wahai Tuhanku, Rasul engkau, Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda,sesiapa menangis krn amat takut kpd ALLAH S.W.T maka ALLAH telah mengharamkan matanya itu ke neraka & sesungguhnya aku menangis krn amat takut kpd-Mu."

Akhirnya ALLAH mengampunkan hamba itu & menyelamatkannya dari api neraka dengan berkat sehelai rambut yang pernah menangis kerana takut kpd ALLAH.Malaikat Jibrail mengumumkan, "telah selamatlah ia hanya disebabkan sehelai rambut."

Dalam sebuah kitab lain, bidayatul-Hidayah, diceritakan bahawa pada hari kiamat nanti, akan didatngkan neraka jahanam dgn mengeluarkan suaranya, suara nyalaan api yg sgt menggerunkan!! Semua umat manusia berlutut kerana kesusahan & kesengsaraan menghadapinya.

ALLAH S.W.T berfirman ygt bermaksud, " Kamu lihat (pd hari itu) setiap umat berlutut ( yakni merangkak dgn lutut)Tiap2 umat diseru kpd buku amalannya.  dikatakan kpdnya : Pada hari ini kamu akan dibalas mengikut setiap apa yg telah kamu kerjakan." (Surah al-Jatsiyah, ayat 28)

Sebaik shj mereka menghampiri api neraka, mereka lalu mendengar kegeraman api neraka dgn nyalaan apinya, dan diterangkan dlm kitab tersebut bhawa suara nyalaan api neraka itu dapat didengar sejauh 500 tahun PERJALANAN !!!

Pada waktu itu akan berkatalah setiap orang, & juga nabi-nabi dengan ucapan, "Diriku, diriku ( Selamatkanlah diriku, Ya ALLAH)." kecuali hanya seoarng nabi sahaja yang akan berkata, "Umatku, umatku." Beliaulah junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Pada masa akan keluarlah api neraka jahim seperti gunung-gunung, umat Nabi Muhammad akan berusaha menghalanginya dengan berkata, "Wahai api ! Demi hak orang2 yg solat, demi hak orang2 yg ahli sedekah, demi hak orang2 yg khusyuk, demi hak orang2 yg berpuasa, agar engkau kembali."

Walaupun diucapkan sedemikian, api neraka tetap tidak mahu kembali, lalu Malaikat Jibrail pun berkata, "Sesungguhnya api neraka itu menuju ke arah Nabi Muahammad S.A.W." Kemudian Jibrail membawa semangkuk air & Rasulullah meraihnya. Berkata Jibrail A.S "Wahai Rasulullah, ambillah air ini & siramkanlah padanya."Lalu Rasulullah menyiram api neraka itu, lalu padamlah ia dengan izin ALLAH."

Setelah itu Rasulullah pun bertanyalah kepada Jibrail, "Wahai Jibrail, air apakah itu?"

Jawab Jibrail,"Itulah air mata orang yg derhaka di kalangan umatmu yang menangis kerana takut kepada ALLAH S.W.T & sekarang aku diperintahkan untuk memberikannya kepadamu agar engkau dapat menyiraminya.

Telah bersabda Rasulullah S.A.W ,"Ya ALLAH, anugerahilah kami 2 biji mata yang menangis kerana takutkan-Mu, sebelum tidak ditemunya air mata."

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...